Category Archives: Henna

Glad påsk!

Hoppas att ni alla haft en fin påskhelg än så länge. Vädret här nere i Skåne har varit perfekt och det har varit mycket umgänge med familj och vänner för vår del. Och än är det inte slut! Mellan varven försöker vi hinna med lite studier också, nästa vecka blir det intensivt – igen!

Tycker ni att jag är dålig på att uppdatera bloggen just nu (ja det tycker jag också) kan ni följa mig på Instagram, där är jag något bättre i alla fall. @tildastrixochekofix heter jag såklart!

Här ser ni mitt nyhennade hår. Jag älskar när solen ligger på och det sprakar som eld! En fördel med att de vita hårstråna blir allt fler är att det hennade håret blir allt mer nyanserat och levande. När jag någon gång slutar färga och låter håret vara vitt vitt vitt hoppas jag att jag kan bära upp det lika bra som min mamma <3

tilda-1

tilda-2

tilda-3

Min nya ärvda klänning fick jag av bästa June och skorna är ett gammalt fint secondhandfynd.

Tildas inköpsställen

Ibland undrar ni vart jag köper ingredienser till mina produkter så jag sammanställer ett litet inlägg för att det ska bli lätt för er alla att hitta informationen.

Jag har några få webbshoppar som jag återkommer till och så har jag några på min önskelista – sådana jag troligtvis kommer att handla från men som inte blivit av än.

butik-akoma

Akoma Skincare

En brittisk nätbutik med fetter som sheasmör och kakaosmör samt bärande och eteriska oljor. De har den klassiska African Black Soap i både flytande och fast version – mycket trevligt. Mycket på hemsidan är fairtrade-märkt och det känns alltid fint att handla produkter där man vet att arbetarna har rättigheter som vettig lön. En till två veckors leveranstid.

ekoshopping1

Astrid & Aporna

Jag har faktiskt inte beställt från nätbutiken (som verkar vara under konstruktion) men försöker besöka butiken i Malmö när jag har vägarna förbi. Allt är ekologiskt och vegetariskt/veganskt och mycket är även rättvisemärkt. Jag är sugen på att testa deras Julsk*nka utan rumpa i år, någon som testat och kan berätta hur den är?

Morot & Annat

Ekologisk nätbutik, tidigare även fysisk butik i Malmö men nu har ägarna satsat på sin egen gård vid sidan av nätbutiken. Allt är ekologiskt, mycket är rättvisemärkt och vegetariskt. Jag har varit nöjd med vad jag köpt hos dem och kan sakna den fysiska butiken som var min favoritbutik men är glad att det ändå går att handla från dem. Här köpte jag tidigare min rasullera på lösvikt (74;-/kg vilket är skitbilligt) tills återförsäljaren slutade sälja, så nu letar butiken efter alternativ.

butik-crearome2

Naturkosmetikkompaniet

Kallades tidigare Crearome och säljer fortfarande råvaror under samma namn. Här köper jag en del oljor men framförallt burkar och hylsor till min pysselverkstad. De har ett stort utbud glasburkar, glasflaskor, plastburkar och plastflaskor. Till flera av burkarna köps locken separat vilket kan vara bra att komma ihåg. Ganska smart upptäckte jag för några veckor sen när jag tappade en burk i asfalten och den klarade sig medan locket sprack. Istället för att kassera hela burken behövde jag bara beställa nytt lock. De säljer även en del färdiga produkter under olika varumärken, torkade blad att göra exempelvis oljeutdrag på, råvaror och verktyg för tvåltillverkning och mycket, mycket mer.

butik-bisysslan

Bi-sysslan

Hos Bi-sysslan i Västra Karaby (Kävlinge) har jag köpt bivaxplattor. Jag gav 100:- för ett kg vilket jag har förstått är i mesta laget (vissa lokala biodlare säljer för 70:-/kg – men å andra sidan är det betydligt billigare än att köpa på hälsokost eller i hobbyaffär. Följ länken ovan för att komma till Biodlingsföretagarna i Sverige och hitta en nära dig.

Bodystore

Nätbutik som förutom oljor säljer det mesta: vitaminer, livsmedel, hår- och hudvårdsprodukter… You name it.

butik-hennaboy

Hennaboy

Här har jag köpt henna och shikakai. Här kan du läsa min hennaguide och här kan du läsa om hur man tvättar håret med shikakai. Hennaboy säljer henna från olika delar av världen och färgresultatet varierar något beroende på vart hennabusken har växt. Min favorit är den jemenitiska hennan som ger en intensiv ton. Förutom henna säljer de andra färgande och/eller vårdande örter som tex indigo, katam, cassia och amla.

Teheran Supermarket

Denna trånga och välfyllda butik på Möllevångstorget i Malmö säljer BAQ-henna för 32:-/påsen (senast jag var där, påsen innehåll kanske ett halvt kg) vilket är ett bra alternativ när jag inte vill beställa dyrare henna från nätet.

Hennabutiken

Ytterligare en nätbutik/informationssida som handlar om just henna – den enda svenska som jag kommit över. Bra om du inte vill beställa från utlandet.

butik-bodybazarBild lånad från Body Bazar.

Body Bazar

Jag har fortfarande inte beställt från denna härliga butik, men jag kommer göra det när jag har en budget för det. Det finns mycket jag blir sugen på, som deras tvättpulver, vårdande Aleppotvålar, miswak-borstar och annat. De allra flesta produkterna är färdiga produkter men det finns även en del oljor och leror som man kan blanda i sina egna. Grundaren är jättego och driver förutom nätbutiken en trevlig blogg, du kan även följa henne på instagram – just nu är hon i Marocko (lyx!) så det kommer härliga bilder därifrån nu och då.

iHerb

Amerikansk närbutik som säljer allt möjligt när det kommer till oljor och råvaror. Jag har inte beställt därifrån med vet många som gjort med goda erfarenheter. Mycket billigare än att köpa liknande produkter i svenska butiker. Kolla med Tullverket vilka regler som gäller så att du inte behöver riskera att betala tull – jag har för mig att gränsen gick vid $20 senast jag beställde från staterna men jag kan ha fel för mig.

butik-ovrigt

Övrigt

Annars köper jag oljor som jag använder mycket av i vanlig matbutik, som rapsolja, olivolja och avokadoolja. Verktyg köper jag främst på loppis, men min digitala köksvåg är en billig sak från Jula. Den visar inte vikten under 10g, så jag vet inte hur pass pålitlig den är. Men så länge sen funkar använder jag den, sen får jag se mig om efter en stabilare våg. Termometern tror jag kommer från Clas Ohlson. Butiker som Granit, Søstrene Grene och TGR har ibland små burkar som kan passa ens ändamål. Och så sparar jag på glasburkar som jag “får med” när jag köpt livsmedel (förpackningen är knappast gratis utan utgör en stor del av priset).

Frågor på det?

Instapost

Ni kanske har märkt att jag numera finns på Instagram också? Jag skapade kontot eftersom att jag inte riktigt har tid att uppdatera bloggen så ofta som jag hade velat men ändå vill hålla er uppdaterade.

2013-08-03_1375508684

Det blir lite småtips, snapshots och sånt som inspirerar mig. Följ mig gärna om du inte redan gör det, jag heter tildastrixochekofix.

#visespåinstagramhörrni

Min henna-guide

Jag har alltid trivts väldigt bra i rött hår och önskat att jag hade det naturligt. Rött kan vara en svår färg att få till med konventionella färger och toningar. Det är hyfsat lätt att förutspå hur färgen kommer se ut – i ungefär två veckor. Röd färg försvinner otroligt fort ur håret och kvar blir en urblekt ton som drar åt det gula eller rosa hållet.

När jag för fem år sen valde bort schampo och andra starka, onödiga kemikalier i håret och på huden kändes det självklart att inte färga håret med vanliga metoder heller. Jag var inte helt obekant med henna men hade aldrig haft det i håret förr. Innan jag gjorde min första henna-färgning läste jag på så mycket jag kunde om hennabusken (Lawsonia inermis) från vilken vi tar bladen och mal ner till ett fint pulver. Henna for Hair är en informativ e-bok som du kan ladda ner gratis. Jag förstod snart att henna inte är något absolut, det är svårt att i förväg veta exakt vilket resultat du har att vänta. Det är också lätt att göra små misstag på vägen om du inte är väl insatt, så att läsa på är en god idé. Även om det bara är hår som växer ut med tiden.

hennaguide02

Pulveriserade blad från hennabusken Lawsonia inermis.

hennaguide01

Vi klargör en sak först: Ren henna ger röd färg. Alltid. Nyanserna varierar från orange till rödbrun beroende på vilken hårfärg du hennar på, men det är alltid rödtonat. Vill du få andra nyanser som rödblont, brunt eller svart måste du alltid tillsätta andra örter/växter. “Brun/naturlig/svart henna” är alltså inte ren henna. Henna blandat med cassia ger tex rödblond färg, henna och indigo eller katam ger brun färg. Indigo på redan hennat hår ger svart färg. Du kan aldrig få en ljusare färg än du har naturligt med hennablandningar, däremot kan en varm röd ton upplevas som lite ljusare. Nyansen kan också variera lite beroende på vart hennabusken har växt. Bäst tycker jag om henna från Jemen, den är det sting i!

Hennan som ska användas är ren henna, av så kallad Body Art Quality (BAQ). Det finns henna som är utblandad med metaller för att ge en annan färg utan att blanda i örter och dessa metaller kan reagera på huden och om du hennar på kemiskt färgat hår. Det kan gå bra, men det kan också ge allvarliga reaktioner som skadad hud och hår, och i vissa fall allergi mot vissa metaller i framtiden, allergier du inte blir av med. Som en liten parantes kan jag berätta att de svarta hennatatueringarna man kan göra på festivaler innehåller sådan oren henna och ska undvikas i högsta grad! Använder du bra kvalitet är det dock inga problem.

hennaguide03

hennaguide04

Hennablandning färdig att användas, jag använder en gammal skål jag inte är rädd om.

För att hennan ska avge färg måste vätska tillsättas i pulvret. Vatten kan räcka men beroende på vattnets hårdhet kan det vara klokt att tillsätta något surt för att få ner PH-värdet och få till en hennablandning med mer sting i. Runt PH 5,5 är idealt. Det sura kan vara tex citronsaft eller vinäger. Tillsätt vätskan och rör om tills hennan har konsistensen av tjock yoghurt. Det rekommenderas att hennan blandas 12-24 timmar innan användning och står och gottar sig på en varm plats (intill ett element är bra). Glöm bara inte att täcka över blandningen med plastfolie för att hennan inte ska torka ut. Till mitt korta hår tog jag 1 dl henna, saften från en och en halv citron och en skvätt vatten.

När du applicerar hennan i håret finns det några saker du bör tänka på.

1. Använd alltid, alltid handskar. Hennan innehåller extremt hög koncentration av färg och är permanent. Får du färg på händerna kan den sitta ett par månader om du har otur, resten av kroppen går det bort på några dagar. Allra känsligast är handflatorna (och fotsulorna).

2. Applicera tjocka lager henna i håret, ungefär som när du lägger grädde på en tårta. Se till att få ner hennan ända in i hårbotten för bäst resultat och lägg hennan på tunna lager hårtestar. Hamnar det lite utanför vid hårfästet som i pannan och nacken så gör det inget, det försvinner efter några dagar, och det är trist om det nyhennade håret ser halvdant ut. På långt hår är det smartast att börja bak i nacken och låta det hänga där som en enorm dreadlock. Använd oömma kläder bara!

3. När hela håret är hennat ska det plastas in! Detta är väldigt viktigt för så snart hennan torkar slutar den att avge färg. Så på med en plastpåse eller några varv plasfolie och släng dig i soffan. Eller passa på att städa eller något annat som gör dig varm – värmen gör att färgprocessen går fortare.

hennaguide06

Färghjälmen på. Det som hamnar utanför hårfästet försvinner efter några dagar. 

hennaguide07

Det är inte helt lätt att täcka håret i nacken och polisongerna, men det ger ett mycket bättre resultat om du lyckas eftersom att hennan bara färgar när den är fuktig.

Jag brukar sitta med min henna i minst fyra timmar om jag har tid – gärna längre. Den här gången fick den sitta kvar i åtta timmar.

När du inte orkar sitta med huvudet i plastfolie längre är det dags att skölja ur. Det kan ta en stund, ju finare henna desto lättare att skölja ur. Jag använde en gång en henna som inte var så välsilad och det var meckigare att få den ur håret. När själva leran är ursköljd brukar jag tvätta håret för att hjälpa till att få ut de sista färgresterna som inte känns. Använder du dig av balsam brukar det fungera bra. Nu senast använde jag rasullera.

Bli inte rädd om håret ser mer orange ut än du tänkt dig när du är klar! Du kan visserligen aldrig bestämma hårfärg med bara henna men de första dagarna är det alltid klarare i färgen – sen oxiderar den och mörknar. (Och vill du inte ha en överraskning är det en bra ide att henna lite av ditt hår först, som lösa hårtestar från borsten).

Första nätterna bör du ha en handduk eller ett oömt örngott på kudden då håret fortfarande kan avge lite färg.

Lycka till!

hennaguide05

Före.

hennaguide08

Efter.

Länkar om du vill läsa på mer: 

Henna for Hair – ladda ner boken, där finns bilder över appliceringen och bra information.

Henna finns att köpa lite var stans, det brukar vara billigt i orientbutiker. Hennaboy är en brittisk webshop som har olika sorters henna och andra örter. Vill du hellre köpa från svensk sida kan du titta in på Hennahåret.nu