Category Archives: Recept hårvård

Länge leve leran!

Och demokratin!

Länge har jag haft slut på rasullera och jag har inte kommit mig för att köpa ny. Mycket för att Morot & Annat slutade sälja när deras leverantör Urtekram slutade sälja. Den var billig och bra och det tog emot att betala det dubbla priset, eller ännu mer, som andra märken säljer den för. Istället har jag använt mig av ett örtschampo från Eliah Sahil och shikakai som jag nästan är kompis med att använda. Men bara nästan.

rasullera2

Nu var min fina vän Yael i Paris (lyckost va!) för ett par veckor sen och i Paris finns det en enoooorm råvarubutik för gör-det-själv-nördar som jag. Kul va! Ännu en anledning att vilja åka dit. Yael var så söt och lät mig göra en liten beställning så med sig hem hade hon två extra påsar rasullera på 400g var. Båda två gick på 100 spänn, vilket är lite dyrare än den Morot & Annat sålde, men billigare än många andra märken. Och så är den renare också, mycket mer finkornig och välsilad och lättare att skölja ur håret dessutom. Jag insåg inte det förrän jag fick hem den här att den förra nog var lite grusig ändå. Att den här leran dessutom är i pulverform istället för i bitar gör att det går fortare att blanda till i duschen.

rasullera1

Jag har hunnit testa den ett par gånger redan och kan konstatera att den gör jobbet! Behövde visserligen tvätta om året efter två dagar men det kan bero på andra faktorer också.

Om du undrar hur jag använder leran finns en liten guide just precis här.

Om ni inte har nära till Paris kan det vara kul att veta att Aroma Zone har en webshop på franska också. Google translate is your friend. Ibland. Ibland blir det bara knäppt.

Processed with VSCOcam with c1 presetMed den här vackra blomman önskar jag alla miljöpartister och feminister lycka till i EU-valet!

Det vad allt för mig denna söndagskväll. Jag har blivit firad på sängen med frukost och nya örter, hängt i trädgården med familj och lillskrutts kusiner och farföräldrar och haft en härlig mors dag i sol och skugga. Och så har jag hunnit plugga lite. Och röstat i EU-valet såklart! Som sig bör. Nu hoppas jag vissa främlingsfientliga partier inte kommer in i parlamentet. De har inget att göra på en bestämmandeposition. Punkt.

Med pollensäsongen kommer nya hårtvättsmetoder!

Ja visst är det så. Nu när våren är här njuter vi av att knoppar exploderar i klasar med gröna löv och blommor samtidigt som ögonen rinner och halsen kliar.

Är du allergisk mot björkens pollen är detta kanske inte för dig, men annars vill jag passa på att berätta om ett skonsamt och kostnadsfritt schampo.

20140423-213447.jpg

Förra våren skrev jag om hur du kan tvätta håret med björklöv och jag skulle vilja tipsa dig om att gå in och läsa det inlägget om du är nyfiken, nu när löven börjar slå ut. Själv trivdes jag inte så bra med den tvättmetoden när jag testade men jag ska ge det en ny, ärlig chans i år igen och passa på att plocka löven snarast. Ju tidigare de plockas desto högre halt saponiner innehåller de även om de kan plockas fram till midsommar utan problem.

20140423-213648.jpg

Prova gärna och berätta vad du tyckte. Eller du kanske redan tvättar håret med detta naturliga och lokalproducerade schampo?

Rågmjölstvätt

Mitt stora lager av bästa och billigaste rasulleran är så gott som slut, mina sista bitar får bara användas till ansiktsmasker. Jag har alltså tvingats hitta nya sätt att tvätta håret på, eftersom jag inte riktigt giter leta rätt på prisvärd rasullera just nu. Om ni har tips kan ni väl hojta till?

Hur som helst var det läge att prova något jag tänkt prova under en lång tid, nämligen att tvätta håret med rågmjöl. Som ni vet innehåller många växter i naturen tvättaktiva ämnen, och så även råg. Det fungerar med rågflingor också men jag använder rågmjöl eftersom vi alltid har det hemma till brödbak och ja, tydligen hårtvätt också.

ryeflour1

Du behöver:

4-5 msk rågmjöl
2,5-3 dl kallt vatten
En burk/flaska med lock
En bytta
En fintrådig sil

Mät upp rågmjöl i en burk och häll på vattnet. Skaka skaka skaka! Allt rågmjöl ska lösas upp. Ställ silen på byttan och häll över rågvällingen. Hjälp till med en sked så du får med så mycket vätska som möjligt. Råggröten kan användas i bröd eller slängas i komposten. Skölj ur silen och burken du först använde och häll tillbaka blandningen genom silen. Är ditt rågmjöl finkornigt kan du behöva sila någon extra gång, annars är du nu klar med ditt schampo.

ryeflour2

ryeflour3

ryeflour4

Applicera rågmjölsvattnet i torrt hår, allt hår ska bli blött. Har du långt och tjockt hår kanske du behöver göra en större sats. Massera och gosa runt och sitt gärna med det när du tvättar resten av kroppen eller vad du nu kan tänkas göra. Skölj sedan ur, låt håret torka och voilà! Jag behöver ingen surskölj men där får du prova dig fram.

ryeflour5

Visst är det fantastiskt att inte behöva köpa dyra, hudirriterande, miljöovänliga schampon? Ofta glömmer jag hur bra jag har det som kan öppna skafferiet och använda lite vad jag känner för. Till ett fantastiskt bra resultat dessutom, som inte sliter lika mycket på miljön.

Ett litet tv-inslag om no’poo

Nu äntligen är finns TV-inslaget på webben, dessutom i en lite längre version än den som sändes på TV4 Malmö.

Här kan du alltså se när jag och Yael pratar no’poo. Det var hemskt roligt att få chansen att nå ut till fler, i TV och allt! Det är ett kort inslag och mycket av det vi sa kom inte med. Vi hade behövt längre sändningstid helt enkelt ;)

rosenskrubb

Klicka på skärmdumpen så kommer du direkt till videon.

Tilda och Yael gör tv-debut!

För någon vecka sen hörde min fina vän Julia av sig och undrade om jag var intresserad av att vara med i ett tv-inslag som TV4 ville göra om no’poo och den växande rörelse som det har blivit. Min första spontana reaktion var: aldrig i livet! Bara för att det är läskigt och obekvämt att göra sånt jag aldrig gjort förut. Men så ryckte jag upp mig, bestämde mig för att detta är ett sätt att nå ut till så många med vad jag tycker är toppen och att min feghet inte skulle få stå i vägen. Så jag tog min vän Yael under armen och tillsammans fick vi träffa en jättetrevlig reporter och berätta om varför vi slopar konventionellt schampo och började tvätta håret med lera och annat spa-lyxigt (och enligt vissa: lite konstigt)!

nopoosnack1

nopoosnack2

nopoosnack3

Vi visar upp hur du blandar till en enkel sockerskrubb att använda i duschen samt hur okomplicerat det faktiskt är att använda snälla medel till dig själv och dina nära.

Inlägget kommer att sändas i TV4:s lokala Malmö-nyheter, mest troligt redan ikväll, men ni som inte får in dem kommer kunna titta på TV4 Play. Jag lovar att länka så snart jag fått mer information!

Nu när det är över är spänningshuvudvärken ett faktum, och den lär stanna tills jag får se hur inslaget blev, haha. Nu hoppas jag att jag inte gjort bort mig och alla andra som lever efter samma devis ;) 

Björklövsdekokt

I somras skrev jag ett par inlägg om hur du kan tvätta håret med björklöv eftersom att de innehåller saponiner (ett tvättaktivt ämne som alltså tvättar rent). För mig fungerade det inte så bra, men om du har lite torrare hår är det värt att testa sen när våren kommer. Jag hade redan hunnit torka ett par plåtar med löv när jag insåg att det inte var för mig men dessa sparade jag för framtida experiment. Läs gärna detta och detta inlägget.

birchleaves1

birchleaves2

Som ni kanske vet lider jag av eksem på framför allt händer och ben, vilket har blivit värre de senaste månaderna. Nu spelar förstås kylan och den torra inomhusluften en stor roll men det började redan i somras, kort efter att vi flyttat. Min teori är att de gemensamma tvättmaskinerna har något med saken att göra. Varje gång vi ska tvätta ligger det ca 1 dl tvättmedel samt 1 dl sköljmedel kvar i facken som vi får fiska upp med en trasa. Ibland har jag glömt det och då har det märkts i vår tvätt, både på lukt och att min hud reagerar. Men även när vi fått bort resterna så ligger det troligtvis en del medel kvar i maskinen. När jag blir stor ska jag ha egen tvättmaskin där parfymstinna tvätt- och sköljmedel är bannlysta.

För att hjälpa min hud så gott det går försöker jag att duscha så sällan som möjligt. Läkaren har ordinerat (!) en dusch i veckan men jag är dålig på att hålla det. Oftast blir det varannan/var tredje dag men jag måste bättra mig om jag ska komma levande ur den här vintern (nåja). Hår och armhålor kan man ju tvätta väldigt enkelt utan att duscha hela kroppen. Fler sätt att spara på hudens egna smörjmedel är att inte torka ut den med onödiga medel. Jag börjar uppleva rasulleran som lite väl uttorkande och har därför gjort ett eget duschvatten på mina torkade björklöv. Det fina med björklöv är att de länge använts för att lägga på eksem och annan problemhy, så det är inte bara en mild rengöring, det ska vara läkande för min skadade hud också.

Såhär gjorde jag:

2 msk torkade björklöv (grovt krossade)
4 dl vatten

Jag lät detta koka på låg värme under lock i ca 20 minuter. Sen silade jag blandningen och lät den svalna innan jag hällde upp den i en glasburk. Eftersom att jag inte skulle använda den direkt ställde jag den i kylen. Morgonen därpå hällde jag upp dekokten i en pet-flaska för enklare hantering i duschen – vill inte gärna riskera att tappa en glasburk i badkaret.

birchleaves3

birchleaves4

Innan jag hoppade in i duschen smorde jag in mina ben med lite hallonfröolja (som också är bra på eksemhud) för att skydda ytterligare mot vattnets uttorkande effekt. Detta är ett bra tips även om du inte har eksem och det funkar med vilken kallpressad vegetabilisk olja som helst! Jag använde dekokten som en duschtvål och sköljde av den efteråt. Även ansiktet fick sig en omgång. Efter duschen smorde jag in problemområdena med sheasmör och eksemen har inte kliat fullt så mycket idag. Tiden får visa om det är en tillfällighet!

birchleaves5

Som ni ser skummar det när jag skakar burken, det är saponinerna som visar upp sig. 

Har ni tvättat hår eller hud med björklövsdekokt någon gång? Nu är det verkligen inte säsong för att plocka, ni får vänta ett halvår ungefär, men har ni testat får ni gärna berätta vad ni tycker om det. Och har ni tips för att bli av med eksem utan att ta till starka kortisonkrämer så berätta, snälla snälla!

Aleppotvätt

Aleppotvålen har jag hyllat förr. Min senaste grej är förutom att använda den till händerna även tvätta håret med den. Det har jag dragit mig för länge, för även om jag tvättat håret med diverse “konstiga” metoder genom åren så är det så djupt inpräntat att tvål absolut inte ska användas till ansikte och hår.

aleppo

Men så tog jag mod till mig och gav det ett försök. Aleppotvålen är ju som bekant en mild tvål på endast olivolja och lagersbladsolja, ingen sketen sodium laureth sulphate som de flesta andra tvålar innehåller. Jag gör ibland flytande aleppotvål genom att riva en bit tvål och hälla på uppkokat, något avsvalnat vatten. Mest för att gäster kanske föredrar något flytande, men nu fick jag alltså ett nytt ändamål till den.

Jag köpte nyligen en skumpumpflaska som jag hällde tvålen i och som du kanske kan ana skapar den ett skum av tvålen som annars har ganska sparsamt med lödder.

aleppo2

När jag tvättar håret med aleppo pumpar jag ut tvål i handen, masserar i torrt hår och upprepar tills hela håret är täckt. Sen sköljer jag av tvålen och så gör jag om samma procedur en gång till. När jag är klar i duschen gör jag sen en surskölj på äppelcidervinäger och kallt vatten. Detta sköljer jag håret med med huvudet över badkarskanten eftersom det blir så väldigt kallt på kroppen annars.

Jag kommer nog varva aleppotvätt med rasullera i fortsättningen, mitt hår verkar gilla lite variation.

Angående förra inlägget förresten: intressant att ingen av ni som svarat saknar löddret i duschen. Själv bryr jag mig inte heller nämnvärt om det förutom att det ibland kan kännas trevligt med lite fluff, men efter att ha läst på olika forum fick jag för mig att fler saknar det. De kanske inte hittat hit, helt enkelt ;) Men skulle du vilja få till ett lödder ibland så är skumpumpflaskor alltså ett alternativ. Min kommer från Crearome men den finns säkerligen på fler ställen.

Vad tycker du är det bästa ändamålet för aleppotvålen?

Instapost

Ni kanske har märkt att jag numera finns på Instagram också? Jag skapade kontot eftersom att jag inte riktigt har tid att uppdatera bloggen så ofta som jag hade velat men ändå vill hålla er uppdaterade.

2013-08-03_1375508684

Det blir lite småtips, snapshots och sånt som inspirerar mig. Följ mig gärna om du inte redan gör det, jag heter tildastrixochekofix.

#visespåinstagramhörrni

Min henna-guide

Jag har alltid trivts väldigt bra i rött hår och önskat att jag hade det naturligt. Rött kan vara en svår färg att få till med konventionella färger och toningar. Det är hyfsat lätt att förutspå hur färgen kommer se ut – i ungefär två veckor. Röd färg försvinner otroligt fort ur håret och kvar blir en urblekt ton som drar åt det gula eller rosa hållet.

När jag för fem år sen valde bort schampo och andra starka, onödiga kemikalier i håret och på huden kändes det självklart att inte färga håret med vanliga metoder heller. Jag var inte helt obekant med henna men hade aldrig haft det i håret förr. Innan jag gjorde min första henna-färgning läste jag på så mycket jag kunde om hennabusken (Lawsonia inermis) från vilken vi tar bladen och mal ner till ett fint pulver. Henna for Hair är en informativ e-bok som du kan ladda ner gratis. Jag förstod snart att henna inte är något absolut, det är svårt att i förväg veta exakt vilket resultat du har att vänta. Det är också lätt att göra små misstag på vägen om du inte är väl insatt, så att läsa på är en god idé. Även om det bara är hår som växer ut med tiden.

hennaguide02

Pulveriserade blad från hennabusken Lawsonia inermis.

hennaguide01

Vi klargör en sak först: Ren henna ger röd färg. Alltid. Nyanserna varierar från orange till rödbrun beroende på vilken hårfärg du hennar på, men det är alltid rödtonat. Vill du få andra nyanser som rödblont, brunt eller svart måste du alltid tillsätta andra örter/växter. “Brun/naturlig/svart henna” är alltså inte ren henna. Henna blandat med cassia ger tex rödblond färg, henna och indigo eller katam ger brun färg. Indigo på redan hennat hår ger svart färg. Du kan aldrig få en ljusare färg än du har naturligt med hennablandningar, däremot kan en varm röd ton upplevas som lite ljusare. Nyansen kan också variera lite beroende på vart hennabusken har växt. Bäst tycker jag om henna från Jemen, den är det sting i!

Hennan som ska användas är ren henna, av så kallad Body Art Quality (BAQ). Det finns henna som är utblandad med metaller för att ge en annan färg utan att blanda i örter och dessa metaller kan reagera på huden och om du hennar på kemiskt färgat hår. Det kan gå bra, men det kan också ge allvarliga reaktioner som skadad hud och hår, och i vissa fall allergi mot vissa metaller i framtiden, allergier du inte blir av med. Som en liten parantes kan jag berätta att de svarta hennatatueringarna man kan göra på festivaler innehåller sådan oren henna och ska undvikas i högsta grad! Använder du bra kvalitet är det dock inga problem.

hennaguide03

hennaguide04

Hennablandning färdig att användas, jag använder en gammal skål jag inte är rädd om.

För att hennan ska avge färg måste vätska tillsättas i pulvret. Vatten kan räcka men beroende på vattnets hårdhet kan det vara klokt att tillsätta något surt för att få ner PH-värdet och få till en hennablandning med mer sting i. Runt PH 5,5 är idealt. Det sura kan vara tex citronsaft eller vinäger. Tillsätt vätskan och rör om tills hennan har konsistensen av tjock yoghurt. Det rekommenderas att hennan blandas 12-24 timmar innan användning och står och gottar sig på en varm plats (intill ett element är bra). Glöm bara inte att täcka över blandningen med plastfolie för att hennan inte ska torka ut. Till mitt korta hår tog jag 1 dl henna, saften från en och en halv citron och en skvätt vatten.

När du applicerar hennan i håret finns det några saker du bör tänka på.

1. Använd alltid, alltid handskar. Hennan innehåller extremt hög koncentration av färg och är permanent. Får du färg på händerna kan den sitta ett par månader om du har otur, resten av kroppen går det bort på några dagar. Allra känsligast är handflatorna (och fotsulorna).

2. Applicera tjocka lager henna i håret, ungefär som när du lägger grädde på en tårta. Se till att få ner hennan ända in i hårbotten för bäst resultat och lägg hennan på tunna lager hårtestar. Hamnar det lite utanför vid hårfästet som i pannan och nacken så gör det inget, det försvinner efter några dagar, och det är trist om det nyhennade håret ser halvdant ut. På långt hår är det smartast att börja bak i nacken och låta det hänga där som en enorm dreadlock. Använd oömma kläder bara!

3. När hela håret är hennat ska det plastas in! Detta är väldigt viktigt för så snart hennan torkar slutar den att avge färg. Så på med en plastpåse eller några varv plasfolie och släng dig i soffan. Eller passa på att städa eller något annat som gör dig varm – värmen gör att färgprocessen går fortare.

hennaguide06

Färghjälmen på. Det som hamnar utanför hårfästet försvinner efter några dagar. 

hennaguide07

Det är inte helt lätt att täcka håret i nacken och polisongerna, men det ger ett mycket bättre resultat om du lyckas eftersom att hennan bara färgar när den är fuktig.

Jag brukar sitta med min henna i minst fyra timmar om jag har tid – gärna längre. Den här gången fick den sitta kvar i åtta timmar.

När du inte orkar sitta med huvudet i plastfolie längre är det dags att skölja ur. Det kan ta en stund, ju finare henna desto lättare att skölja ur. Jag använde en gång en henna som inte var så välsilad och det var meckigare att få den ur håret. När själva leran är ursköljd brukar jag tvätta håret för att hjälpa till att få ut de sista färgresterna som inte känns. Använder du dig av balsam brukar det fungera bra. Nu senast använde jag rasullera.

Bli inte rädd om håret ser mer orange ut än du tänkt dig när du är klar! Du kan visserligen aldrig bestämma hårfärg med bara henna men de första dagarna är det alltid klarare i färgen – sen oxiderar den och mörknar. (Och vill du inte ha en överraskning är det en bra ide att henna lite av ditt hår först, som lösa hårtestar från borsten).

Första nätterna bör du ha en handduk eller ett oömt örngott på kudden då håret fortfarande kan avge lite färg.

Lycka till!

hennaguide05

Före.

hennaguide08

Efter.

Länkar om du vill läsa på mer: 

Henna for Hair – ladda ner boken, där finns bilder över appliceringen och bra information.

Henna finns att köpa lite var stans, det brukar vara billigt i orientbutiker. Hennaboy är en brittisk webshop som har olika sorters henna och andra örter. Vill du hellre köpa från svensk sida kan du titta in på Hennahåret.nu

Björklövstvätten!

Ni minns kanske att jag ivrigt plockade på mig björklöv i början av sommaren för att använda till hårtvätt? Här följer en liten kort recension.

Det funkade inte.

Jag tror säkert att det blir utmärkt resultat med ett annat hår, men på mig blev det inte riktigt rent. Har du torrare hår och hårbotten tycker jag absolut att du ska testa, men plocka nu innan midsommar för då är löven som bäst för ändamålet. Själv blev jag lite besviken eftersom det är närodlat, ekologiskt, billigt, enkelt och miljövänligt. Men livet går ju vidare. Jag kör på med min rasul-shikakai-blandning, det funkar varje gång!

bjoklov

bjoklov2

Löven jag inte använde upp torkade jag på ett par plåtar och la i ett par glasburkar. Efter att jag fotograferat burkarna läste jag att de helst ska förvaras mörkt så de får förvaras i bruna papperspåsar istället. Bara prasslet och rasslet av de torkade löven gör det värt att gå ut och plocka, men jag har faktiskt en tanke med vad jag kan göra av dem nu när de inte kommer agera schampo. Ni får se!