Category Archives: Salvor

Ett litet tv-inslag om no’poo

Nu äntligen är finns TV-inslaget på webben, dessutom i en lite längre version än den som sändes på TV4 Malmö.

Här kan du alltså se när jag och Yael pratar no’poo. Det var hemskt roligt att få chansen att nå ut till fler, i TV och allt! Det är ett kort inslag och mycket av det vi sa kom inte med. Vi hade behövt längre sändningstid helt enkelt ;)

rosenskrubb

Klicka på skärmdumpen så kommer du direkt till videon.

5 snabba: vinterhud

Vårt största organ är komplext och petigt men väl värt att ta hand om.

5snabba

1. Smörj in kroppen och ansiktet på fuktig hud. Oljan du smörjer in dig med tränger lättare in i huden när den inte är snustorr. Jämför med en disktrasa som suger upp väta bättre om den är lätt fuktad. Så fukta med vatten/ansiktsvatten och smörj in. Du kommer märka stor skillnad, och slipper klibbigheten som blir av olja som inte sjunkit in.

2. Punktbehandla med en fet salva. För mig är kalla vintervindar och torr inomhusluft döden för hyn. Mitt ansikte hotar med att utveckla radioaktivitet och falla sönder bara jag går utanför dörren. Värst är pannan och kinderna. Smörj gärna dina extra utsatta partier med en fet bivaxsalva innan läggdags och innan du ger dig ut i kylan. Är du vegan finns vegetabiliska alternativ till bivax som också agerar skyddande.

3. Tvätta händerna med måtta. Visst, om kräksjukan härjar så bör du såklart tvätta på, men var sparsam annars och smörj in med ovan nämnda salva innan händerna torkat. Låt sen självtorka.

4. Drick mycket vatten. Även om behovet inte känns av lika mycket som när det är varmt ute behöver vi dricka ordentligt även på vintern. Detta för att kroppen behöver fukten inifrån och för att den gör av med en hel del energi när den ska hålla värmen. Iskallt vatten tar mer energi för kroppen att värma upp än ljummet vatten (även om ljummet vatten kanske inte är en höjdare).

5. Tvål torkar som bekant ut och en torr hud blir lättare irriterad och utvecklar köldeksem. Så skippa konventionella tvålar så långt du kan och tvätta med snällare metoder: havremjölk är en favorit för mig, men rena olivtvålar är många gånger bättre än SLS.

tulip-rose

Slutligen: arrangera lite fina blommor som en påminnelse om att det snart blir lite lättare att ta hand om hud och hår igen.

Har du några snabba favorittips att dela med dig av?

Tilda och Yaels vinterprodukter

I helgen träffade jag min fina vän Yael för lite pyssel med fokus på produkter för vinterhud. Här kommer några bilder på det färdiga resultatet. Detta är bara en liten bråkdel av allt vi fick ihop.

vinterprodukter1

vinterprodukter2

Medsols: Badtryfflar med sheasmör och rosenblad, Body lotion med bland annat bivax, kokosolja, ringblomsolja, basilika- och lavendelhydrolat, Body Butter med bland annat Sheasmör, kakaosmör och avokadoolja och Vintersalva med bivax, ringblomsolja, rosmarin,  timjan och benzoin.

vinterprodukter3

vinterprodukter4

Är det något ni blir extra sugna på att göra?

 

Att rengöra sina verktyg

Första gången jag gjorde salva funderade jag inte så mycket över det förrän jag stod där, med salvan färdig och verktygen fulla med stelnat bivax. Hur sjutton skulle jag få bort det?

verktyg01

Jag skrapade med en sked för att få bort det mesta och sen hällde jag på vatten och diskmedel. Men du vet, bivax är inte vattenlösligt, det sitter som berget. Jag hällde på kokande vatten för att få bivaxet att smälta. Sen då? Jag erkänner. Jag hällde ut vattnet i vasken. Big no-no, men jag gjorde det eftersom jag inte förstod bättre. Problemet var bara att bivaxet stelnade så snart det nådde vasken, så jag hade bara transporterat problemet vidare. Det var inte mycket vax, men tillräckligt för att jag skulle få stå där och hälla på kokande vatten en bra stund.

Nu vet jag bättre. Och det är inte så komplicerat när man tänker efter.

Innan resterna av bivaxet hinner stelna i vattenbadet tar jag en bit hushållspapper och torkar ur. Och torkar ur. Och torkar ur. Ibland får jag värma på vattenbadet lite till ifall vaxet hunnit stelna. Men i stort sett: torka ur. När du sen fått bort alla rester av vax går det bra att diska verktygen om du tycker att du behöver det.

verktyg02

verktyg03

Några små tips på vägen:

Använd byttor och sånt som du inte använder till något annat är tillverkning av hudvårdsprodukter.

Värm i vattenbad och se till att byttan med vax/olja inte kan välta och läcka ut i vattnet. Dels för att du måste hälla ut vatten med bivax någonstans och dels för att du inte vill få i vatten om du gör en fettbaserad salva. Jag ställer ett litet loppisfyndat uppläggningsfat i rostfritt på en kastrull. Det funkar bra!

Använd gärna grillpinnar att röra om med under tiden som salvan svalnar i burken. Är de av trä kan de kasseras efteråt, men om du har i rostfritt eller hittar billigt på en loppis är ju det ännu bättre.

Om du inte gör en produkt med vax av något slag, utan bara oljeblandningar eller annat, är det såklart inte lika svårt att få verktygen rena!

Någon som sitter på fler bra tips och vill dela med sig?

Tildas rumpsalva

Medan barnet sov middag tidigare idag passade jag på att koka lite ny salva till små röda bebisrumpor.

Ungefärliga mått:

50 gram bivax
100 ml kallpressad rapsolja
40 ml kallpressad avokadoolja

rumpsalva

Avokadooljan är en fet och skyddande olja som stannar kvar länge på huden och återfuktar och mjukgör, vilket gör att den passar fint till känslig bebishud. Även rapsoljan passar bra till torr och irriterad hud och är en klassiker på eksemhud då den innehåller naturligt kortison. Ni kan alltså dissa miniderm och hydrokortison och allt vad det heter med den här rumpräddaren vid skötbordet! Bivaxet hjälper salvan att stanna kvar på huden och skyddar mot fukt och uttorkning.

En burk har jag redan gett bort till min granne som fick barn förra veckan. Ska bli spännande att höra vad hon tycker om den.

Har ni inte barn med röda rumpor eller barn överhuvudtaget funkar salvan fint på andra torra partier också.

Snart kommer ett inlägg om hur ni bäst rengör era verktyg efter en salvkokardag!

Ett efterlängtat tillskott!

Min älskade syster fick barn idag och jag är så glad och nyfiken på det lilla livet!

När jag skulle packa in lite presenter till underverket beklagade jag mig över att vi inte har något presentpapper hemma och att affärerna på stan hade stängt.

- Där står ju en rulle, påpekade min man.

- Jamen inget roligt papper, inget fint.

- Packa in det i en bit tyg då. Det stämmer ju bra med dina ideal. Du har en hel hög med kläder du ska göra dig av med.

Självklart skulle jag slå in paketet i tyg! Det lämpligaste tyget tillhörde ett par alltför stora linnebyxor med snörning vid foten. Jag klippte av benen, sydde ihop en botten och använder snörningen för att stänga paketet. Jag sydde även på ett litet hjärta från en sliten tröja. Påsen kan återanvändas sen, till små strumpor, garn eller vadsomhelst, hur bra är inte det?

heart

heart2

Det var väldigt enkelt att göra, vilket passar en nybörjarsömmerska som jag. Eftersom jag använde ett par byxor ser det dessutom mer välarbetat ut än det hade gjort annars, med alla dubbla sömmar och linjer. Dessutom insåg jag att jag över åren släppt en hel del på mina perfektionsambitioner som jag hade när jag var yngre. Det måste inte vara så himla perfekt, och det är en skön vetskap. Sa tant Tilda.

Förutom en påse med presenter blev det en liten burk med nygjord rumpsalva. Längtar sååå efter att få sniffa på bebishår!

(Tror och hoppas att syster har bättre saker för sig än att surfa in på min blogg de närmaste dagarna!)

Mustaschvax och Kokossalva

Då var det dags att koka ny salva igen, och eftersom att jag alltid vill testa nya saker blev det en ny variant även denna gång.

vaxsalva

Salvan är gjord på kokosolja, bivax och nattljusolja. Nattljusolja luktar inget vidare enligt mig men kokosoljan kamouflerar doften rätt bra. Härligt!

Jag använde 20 g bivax, 5 msk kokos och 1 msk nattljus. Annars gjorde jag precis som här.

Det blev en liten bonussalva också. Eller ett vax, snarare. Ett hårvax till mig och ett mustaschvax till min man. Det var rent experimenterande från min sida och jag kommer behöva mer stadga i nästa gång, jag tror faktiskt att jag ska ta och smälta ner och göra om. Det vet ni att man kan göra med “misslyckade” salvor va? Eteriska oljor kan förlora doft och egenskap vid upphettandet eftersom att de är flyktiga men det är bara att tillsätta mer.

vax

Till vaxet utgick jag från grundreceptet till salvan men minskade på mängden olja i förhållande till bivaxet.

10 g bivax
2 msk mandelolja
4 droppar cederträ eterisk olja (jag kunde absolut haft i mer!)

Cederträ är en lite manligare doft, och jag gillar ju när det doftar rustikt och mustigt. Vanilj och ros får jag lätt huvudvärk av. Jag smälte bivax och olja i vattenbad, tog av från värmen, rörde om tills temperaturen var nere på 50 grader och tillsatte den eteriska oljan. Sen fortsatte jag röra emellanåt efter att jag pytsat upp på burkar.

Min man och jag har bara precis testat det lite snabbt, men båda två eftersträvar som sagt mer stadga. Vad tror ni om att ha i lite socker nästa gång? Du kanske sitter inne på ett trevligt hårvaxrecept som du har lyckats med?

Eksemsalva med nattljus

eksemsalva1Mina händer har under många år fått utstå eksem med torra partier, vätskande blåsor och en fruktansvärd klåda. Jag har testat lite olika salvor och krämer (både köpta och egengjorda) men när det är som värst får jag tyvärr ta till kortisonen även om det tar emot. För att förhindra att eksemen uppstår krävs det att jag är försiktig med vad jag utsätter händerna för: vatten, kyla, värme, stress är alla faktorer som kan få dem att blossa upp igen.

För ett tag sen läste jag om nattljusoljan som sägs vara bra mot hud med eksem och psoriasis. Så jag skickade efter en beställning och idag har jag pysslat ihop en liten batch salva med bland annat nattljusolja. Vi får se om den fungerar!

eksemsalva2

10g bivax
2msk mandelolja
1msk nattljusolja

Värm bivax och oljor över ett vattenbad tills bivaxet har smält helt. Ta av från kastrullen och rör om med en grillpinne. Häll upp blandningen i en ren, torr burk och fortsätt röra om medan salvan stelnar. På så vis undviker du en gryning salva som kanske skär sig utan den blir mjuk och smidig.

eksemsalva

 

eksemsalva4

Sätt på en handskriven etikett (eller rita en fin i datorn om du vill gå ett steg längre). Klar att användas på torra händer, armbådar, fötter eller läppar. Eksem är såklart inget måste för den här salvan.

eksemsalva5

Den luktar lite… konstigt. Jag kan tänka mig att det är en kombination av de båda oljorna. Nästa gång kanske jag använder raps eller avokado som bas istället för mandeloljan då de också är bra mot eksemhy. Men eftersom att jag ville ta reda på hur väl nattljusoljan fungerar så skippade jag det den här gången. Det går såklart också bra att tillsätta lite eterisk olja av valfri doft, men ta inte för mycket och tillsätt den när blandningen är nere på 30-40 grader för att inte förlora doft och egenskap.

Lycka till!

Tildas sommarcerat

Det finns ju bra (och desto fler mindre bra) cerat med solskyddsfaktor att köpa, men eftersom att jag går igång på att göra egna produkter fick det bli ett sommarcerat vid kvällens pysslande.

sommarcerat

Som bas har jag använt bivax och hallonfröolja som har ett spf på 28-50. I förra inlägget kan du läsa lite mer om den oljan. Jag har även i lite vårdande kakaosmör, mandelolja och ricinolja. Ricinoljan är där för att ge ceratet lite glans. Även om inga av dessa ingredienser kräver någon konservering med den lilla batch jag gjorde har jag tillsatt en liten del E-vitamin då det är en sommarprodukt som kommer vara i solen och värmen en stor del av tiden. Jag vet inte om det är nödvändigt men det känns bra att vara på säkra sidan.

sommarcerat1

Receptet då!

20g bivax
10g kakaosmör
20g hallonfröolja (ca 3 msk)
10g mandelolja
10g ricinolja
1ml E-vitamin
ev eterisk olja

sommarcerat2

sommarcerat3

Börja med att mäta upp och väga ingredienserna. Värm bivax, smör och oljor över vattenbad tills det smält. Ta av från plattan. Rör om (förslagsvis med en grillpinne) medan blandningen svalnar och stelnar. Tillsätt E-vitamin och eventuellt eterisk olja när temperaturen närmar sig 50 grader (eteriska oljorna är så pass flyktiga att doften och egenskaperna förloras vid för hög värme). Häll upp på hylsor eller burkar. Jag tog lite av varje, det jag hade hemma helt enkelt. Fortsätt röra medan blandningen stelnar för att få ett mjukt och följsamt cerat.

Sätt på fina etiketter. Färdig!

sommarcerat4

Det återstår att se hur det funkar i sommar, men än så länge känns det skönt på läpparna. Nästa gång kanske det blir med lite kokosolja som också innehåller naturlig solskyddsfaktor, men eftersom att jag ville använda hylsor den här gången och kokosolja är så känsligt för temperaturer (mitt kokos-chokladcerat som jag gjorde i vintras är lite väl mjukt nu) så skippade jag det. Berätta gärna om ni försöker er på receptet!

Om en dag eller två får ni recept på eksemsalvan. Håll koll!

Bivaxsalva med Raps och Avokado

Jag gör egna salvor ibland, och här är ett av mina första försök från i somras. Kallpressad olja luktar mer än varmpressad men du får ta del av oljornas egenskaper om du kör kallpressat. Tycker man inte om doften kan man tillsätta lite eterisk olja istället. Fördelen med rapsolja är att den innehåller en liten andel naturligt kortison vilket kan vara bra för oss med eksem. Avocadooljan är rik på E-vitamin som hindrar oljorna från att härskna.

Bivaxsalva

Detta receptet ger inte så mycket salva, men det kan vara en lagom mängd att börja med. Du behöver bivax, vegetabilisk olja (i mitt fall raps och avokado), elektronisk köksvåg, kastrull för vattenbad, behållare i glas eller stål att smälta i, gärna med en liten pip så går det enkelt att pytsa upp salvan på burk sen, elektronisk termometer, en sked eller något att röra med, en ren och tät glasburk (mörkt glas ger längre hållbarhet).

10 g bivax

2 msk rapsolja

1 msk avokadoolja

Gör såhär:

Smält bivaxet i behållare över vattenbad med en termometer. När bivaxet smält så tar du det från plattan och rör om så att bivaxet svalnar. Vid ca 50 grader häller du i oljan under omrörning och häll över i glasburk. Fortsätt gärna röra i burken tills dess att salvan stelnat så blir den mjuk och följsam och inte så grynig.

Bivaxsalva

Så lätt är det! Oljan ger näring och återfettar huden och bivaxet skyddar utan att täppa till porerna (till skillnad från mineralolja som inte låter någon näring tränga igenom när den väl är insmord). Och den söta burken fyndade jag på loppis för en femma.